Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > 2017 | Homenatge als ...
 

2017 | Homenatge als historiadors Joan Reglà i Campistol i Joan Mercader i Riba : sessions acadèmiques

El CHCC commemora el centenari del naixement dels historiadors catalans Joan Reglà i Campistol (Bàscara, 1917 – Sant Cugat del Vallès, 1973) i Joan Mercader i Riba (Igualada, 1917–1989), amb tres sessions acadèmiques d’homenatge. Reglà i Mercader van ser dos dels historiadors més destacats de la historiografia peninsular del segle XX. Deixebles de Jaume Vicens i Vives, van col·laborar amb ell en la introducció de l’escola francesa dels Annales, fet que comportà una destacada renovació historiogràfica dins el panorama immobilista de la universitat franquista. Reglà donà un fort impuls als estudis sobre història moderna i exercí una gran influència científica, humanística i catalanista a la Universitat de València, on fou catedràtic entre el 1958 i el 1971, i en els dos darrers anys de la seva vida a la Universitat Autònoma de Barcelona. L’igualadí Joan Mercader es distingí pels seus estudis sobre la Catalunya setcentista i napoleònica, determinants per a la recerca històrica posterior. Així mateix, impulsà diversos centres d’investigació a Catalunya durant el franquisme i fou un dels investigadors principals del Centre Superior d’Investigacions Científiques a Madrid. Tots dos historiadors ens van llegar una extensa obra científica que abasta des d’excel·lents estudis monogràfics a obres de síntesi i l’assaig historiogràfic. 

Les sessions acadèmiques d’homenatge han estat organitzades conjuntament pel Centre d’Història Contemporània de Catalunya, la Secció Històrico-Arqueològica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), la Societat Catalana d’Estudis Històrics, filial de l’IEC, i la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València.

Les sessions es celebraran el 8 i 10 de maig, a les sis de la tarda, a la Sala Pi i Sunyer de l’Institut d’Estudis Catalans (c/Carme, 47, Barcelona) i el 16 de maig a les dotze del matí a la Sala Palmireno de la Universitat de València (Av. Blasco Ibáñez, 28, València). Entrada lliure.Data d'actualització: 18.04.2017